Monitorkalibratie

Wil je voorspelbaar digitaal beeld beoordelen en bewerken?

Dan adviseren wij:

  • een goede, neutrale en constante werkplek om normlicht te kunnen beoordelen
  • een gekalibreerd beeldscherm om herhaalbaar te kunnen werken
  • een visueel getest beeldschermprofiel om nauwkeurig kleur te kiezen
  • gebruik van Adobe RGB (1998) als kleurwerkruimte om voorspelbaar door te geven
  • PLM Monitor testfile & -print om het zichtbaar te maken

Om je daarmee te helpen hebben we de volgende aanwijzingen:

Neutrale en constante werkplek

Een neutrale werkplek heb je als er geen dominante kleuren om het beeldscherm heen uw aandacht afleiden tijdens het bewerken en aanpassen van beeld en uw kleurgevoel beïnvloeden. Een constante werkplek heb je bereikt als het omgevingslicht niet van kleur wisselt door b.v. invallend zonlicht. Het is van belang ook voor het vergelijken van foto of dia met het beeldscherm voor de foto een vaste lichtbron bij het beeldscherm te monteren die aan de kleur van jouw normlicht voldoet. Daarmee wordt het mogelijk een afbeelding in druk te vergelijken met uw beeldscherm. Om een goede werkplek te krijgen is het van belang de intensiteit van het omgevingslicht, bij voorkeur indirecte verlichting, aan te passen aan de helderheid van het scherm. Tevens is het van belang dat in de buurt van het scherm geen magnetische stralingsbronnen staan opgesteld. Dit kan de kleur namelijk drastisch beïnvloeden.

Gekalibreerd scherm

Een gekalibreerd beeldscherm is van belang omdat beeldschermen verlopen. Daarvoor is het zinvol met behulp van een 'colorimeter' de door de buis uitgezonden lichtintensiteit per kleur, het gamma en het witpunt op een vaste waarde te kunnen zetten. Gamma: 2.2, kleurtemperatuur: 6500°K, dit zijn de waarden voor gebruik bij drukwerk of print. Door middel van kalibratie kunnen die waarden na verloop weer worden hersteld. Kalibratie is dus het begin van voorspelbaarheid. Na kalibratie kan van een scherm een beeldschermprofiel worden gemaakt zodat het maximale bereik van uw beeldscherm zo goed mogelijk wordt gebruikt om beelddata weer te geven. Aangezien een beeldscherm uit totaal andere kleuren is opgebouwd dan film, drukwerk of foto moeten we met behulp van een beeldschermprofiel simuleren welke kleuren in het beeld aanwezig zijn. De procedure voor het maken van een beeldscherm profiel hangen af van de hiervoor gebruikte software en meter (vaak dezelfde colorimeter waarmee je het scherm kunt kalibreren).

Gebruik van Adobe RGB (1998)

De kleurwerkruimte waarin je beeld bekijkt en aanpast kan een probleem opleveren: als deze te klein is kunnen kleuren wegvallen (clipping) zonder dat je het op het scherm waarneemt. Dit kan pas zichtbaar worden als je een print, afdruk of film laat maken. Aangezien de kleurruimte van RGB belichters (foto / film) veel groter kunnen zijn dan van CMYK (offset /inkjet) adviseren wij in de fotografie de algemeen beschikbare Adobe RGB (1998) kleurruimte consistent als werkruimte te kiezen en alle beelden in die kleurruimte aan het lab voor afwerking aan te bieden.

PLM monitor testfile & -print

Om te beoordelen of jouw beeldscherm kalibratie + profiel vergelijkbaar is met onze, kunt u de PLM Monitor testfile gebruiken. Door deze file met Photoshop 6.0 of hoger in de Adobe RGB (1998) kleurruimte te openen en te vergelijken met de bijbehorende afdruk onder het normlicht, kun je zien hoe dicht jouw scherm de werkelijkheid van een afdruk benadert*. Tegen een geringe vergoeding kunnen wij je de testprint en het bestand toesturen. Kosten: € 5,-.

*Bepaalde digitale kleuren kunnen nooit vertaald worden naar fotografische kleuren.

Bestanden aanleveren

wetransfer logo

Als u bestanden wilt versturen dan beveelt PLM wetransfer aan. Geef Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als ontvanger op. Vergeet ook niet te vermelden wat er met de bestanden moet gebeuren.

 

© PLM Photo. Alle rechten voorbehouden. Op al onze leveringen, diensten en offertes zijn de leveringsvoorwaarden van toepassing. Als u zaken met ons doet gaat u hiermee akkoord.
Alle prijzen op deze website zijn netto, exclusief BTW. Voorafgaande prijsnoteringen komen hiermede te vervallen.
Website gerealiseerd door Apestaart Webdesign & DTP